Pechhulp

Banden pech

↩ Terug naar blogs

Gepubliceerd op 7 mei 2024

Zo maak je jouw camper vakantieklaar

Zo maak je jouw camper vakantieklaar

De zomer staat weer bijna voor de deur, en dat betekent maar één ding: het is tijd om de camper uit zijn winterslaap te halen! Na een lange periode van stilstand, snakken zowel jij als je camper naar avontuur. Maar voordat je de vrijheid tegemoet rijdt, is het cruciaal dat je camper klaar is voor de reis. Laten we samen door de belangrijkste punten lopen om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel aankomt op je vakantiebestemming.

20 Tips voor het vakantieklaar maken van je camper

Met deze uitgebreide checklist zorg je ervoor dat je camper niet alleen technisch in topconditie is, maar dat je ook voorbereid bent op vrijwel elke situatie onderweg.

1. Schorsing opheffen: zorg dat je legaal de weg op kunt

Heb je je camper geschorst om te besparen op verzekering en belasting tijdens de stalling? Vergeet dan niet vóór je eerste rit de schorsing op te heffen. Zo voorkom je problemen met de verzekering en mogelijke boetes.

2. APK keuring

Een verlopen APK kan leiden tot boetes en problemen met je verzekering. Controleer de geldigheidsduur en plan zo nodig op tijd een keuring in.

3. Airco testen: comfort onderweg

Na een lange stilstand kan je airco wel een check gebruiken. Een goed werkende airco zorgt voor een aangename temperatuur onderweg. Voelt de lucht niet koud genoeg? Dan is het wellicht tijd voor een onderhoudsbeurt of bijvulling van het koelmiddel.

4. Banden inspecteren: veiligheid op vier wielen

Banden zijn cruciaal voor je veiligheid. Een camper staat vaak maandenlang stil waardoor banden kunnen gaan scheuren en van vorm veranderen. Controleer daarom op scheuren, slijtage en zorg dat ze de juiste spanning hebben. Oude of beschadigde banden? Vervang ze tijdig. Vergeet ook niet de productiedatum op de band te checken; banden ouder dan zes jaar kunnen beter direct preventief vervangen worden.

5. Vloeistoffen bijvullen

Motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenvloeistof zijn essentieel voor de goede werking van je camper. Controleer de niveaus en vul bij waar nodig. Onvoldoende vloeistoffen kunnen leiden tot ernstige schade en onveilige situaties.

6. Alle verlichting controleren

Een rondje om de camper om alle verlichting te testen is een kleine moeite maar van groot belang. Werkende verlichting zorgt voor zichtbaarheid en veiligheid, vooral tijdens nachtelijke ritten. Controleer koplampen, achterlichten, remlichten en de verlichting voor je kentekenplaat. Vergeet ook de binnenverlichting niet!

7. Deuren en ramen nakijken

Na een periode van stilstand kunnen rubbers uitdrogen en sloten stroef worden. Controleer of alle deuren en ramen goed sluiten en smeer de sloten en scharnieren waar nodig. Dit voorkomt niet alleen inbraak maar ook ongewenste tocht en lekkage.

8. Water na stilstaan: fris en schoon op weg

Stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën. Laat daarom het systeem goed doorstromen en reinig de tanks met een geschikt middel. Controleer ook op lekkages in het waterleidingnet en zorg dat de vuilwatertank goed afsluit.

9. Interieur opfrissen

Een schoon en fris interieur maakt je reis aangenamer. Lucht de camper goed door, vervang beddengoed en maak schoon. Controleer ook je inventaris: Is er het vorige seizoen iets stuk gegaan of zoekgeraakt dat nog vervangen moet worden? Dan is het daar nu het juiste moment voor.

10. Gas en stroom

Controleer of je gasflessen goed aangesloten zijn en of er geen lekkages zijn. Een jaarlijkse gaskeuring draagt bij aan je veiligheid. Test ook de werking van je kooktoestel, kachel en boiler. Vergeet niet je accu’s op te laden voor een zorgeloze start.

11. TV & schotel: vermaak voor onderweg

Heb je TV, schotelantenne en ander “digitaal” entertainment in je camper? Controleer dan of alles nog goed functioneert. Installeer eventuele software-updates en verleng  indien nodig je abonnement.

12. Controleer de remmen: veiligheid boven alles

Goed werkende remmen zijn essentieel voor je veiligheid op de weg. Luister tijdens een proefrit of je piepende geluiden of iets ongewoons hoort. Voelt het rempedaal sponzig aan, of trekt de camper naar één kant bij het remmen? Laat er dan door een monteur naar kijken voordat je lange ritten maakt.

13. Dak en luiken inspecteren

Controleer het dak en alle luiken op scheuren, loszittende onderdelen of lekkages. Een droog interieur is cruciaal, vooral in wisselvallig weer. Repareer indien nodig om waterschade te voorkomen.

14. Ventilatie en filters

De ventilatiesystemen en luchtfilters van je camper kunnen verstopt raken door stof en vuil. Controleer en vervang de filters indien nodig om een gezonde luchtkwaliteit binnen te waarborgen. Heb je last van hooikoorts? Laat dan een pollenfilter installeren.

15. Koelkast en vriezer

Zorg ervoor dat je koelkast en vriezer schoon zijn en goed functioneren. Een correct werkende koelkast is essentieel voor het vers houden van je eten en drinken tijdens je vakantie. Controleer of de koelkast zowel op gas als elektriciteit naar behoren werkt.

16. Onderstel en chassis

Het onderstel en chassis van je camper verdienen aandacht, zeker na een lange stalling. Controleer op roest en schade. Zorg ook dat de uitdraaisteunen soepel werken om onaangename verrassingen op je bestemming te voorkomen.

17. Schoonmaak van het exterieur

Een schone camper is niet alleen prettiger om in te reizen, maar helpt ook de levensduur van de lak en het exterieur te verlengen. Was de camper grondig, inclusief het dak, en breng zo nodig een beschermende waslaag aan.

18. Controleer de verwarming

Zelfs in de lente of zomer kan het ‘s avonds koud worden. Test daarom de verwarming van je camper. Werkt deze niet naar behoren, laat hem dan nakijken voordat je vertrekt.

19. Test de nooduitrusting: veiligheid voorop

Zorg dat je een goed gevulde EHBO-kit, een brandblusser, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek aan boord hebt. Controleer of alles nog houdbaar en in goede staat is, zodat je in geval van nood goed voorbereid bent. Houd er rekening mee dat je in verschillende landen een andere veiligheidsuitrusting bij je moet hebben.

20. Documentatie en verzekeringen: papierwerk op orde

Zorg dat je alle benodigde documentatie bij je hebt, zoals je rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringspapieren en eventuele groene kaart. Controleer ook of je reisverzekering en pechhulp dekking biedt in de landen die je gaat bezoeken.

GTO Pre-vakantiecheck

Zorgeloos het avontuur tegemoet!

Voorkom onaangename verrassingen onderweg: Laat ons je camper inspecteren voordat je vertrekt.
Tijdens een pre-vakantiecheck in het GTO Van Center in Heerlen controleren we jouw camper op:

☑ Verlichting
☑ Vloeistoffen
☑ Ruitenwissers
☑ Aandrijfriemen
☑ Lekkages
☑ Elektrische installatie
☑ Banden
☑ Remmen
☑ Airco

Deze check neemt ongeveer 2 uur in beslag en kost € 199,95
Tijdelijke inclusief gratis poetspakket!

 

Tip: Wacht niet te lang en maak ruim voordat je op vakantie gaat een afspraak.
Zo weet je zeker dat je terecht kunt wanneer het jou het beste uitkomt.